news-details
Društvo

Demokrate Bar: Smanjiti putarinu za tunel Sozina, Crmničanima dati besplatne karte

Klub odbornika Demokrata u SO Bar pokrenuo je prikupljanje potpisa za peticiju kojom se traže snižavanje cijene putarine za tunel "Sozina" za 50 posto van sezone-od septembra do maja, besplatne karte za stanovnike Crmnice i Virpazara cijele godine i mjesečne karte sa popustom od minimum 50 odsto za građane koji rade u Baru ili Podgorici.

- Za samo nekoliko dana, prikupljen je značajan broj potpisa, pri čemu naglašavamo da bi broj bio veći da nije bilo prekida u prikupljanju na koji smo se odlučili usljed dobro poznatih okolnosti koje su zadesile našu zemlju. Sada je pravi trenutak za upućivanje ovakve inicijative resornom ministarstvu odnosno Vladi i nadamo se da će brzo biti prihvaćena i uvažena, a razlozi za sniženje cijene putarine su mnogobrojni- saopštile su Demokrate Bar.

Oni navode da je cijena putarine nepromijenjena otkako je tunel pušten u rad , bez obzira na “tada čvrsta obećanja” da će nakon njegove otplate biti besplatan za sve građane Crne Gore.

- Visoki prihodi koje ubira preduzeće koje gazduje tunelom se već godinama troše na otplatu drugih kredita, bogaćenje i čašćavanje menadžmenta preduzeća koje gazduje tunelom, kao i na sve češće usmjeravanje prihoda ka državnim projektima od koje građani Bara nemaju koristi - navode Demokrate.

Oni dodaju da su za 14 godina ulaganja u infrastrukturu tunela bila minimalna, te da se sagledavanjem odnosa plaćeno-dobijeno “radi o cijeni koja je previsokai za naše, i za standarde u regionu”.

-To jasno pokazuju brojne komparacije sa putarinom koja se plaća u našem okruženju - navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni dodaju i da je preduzeće “Monteput” koje gazduje tunelom sadašnjem direktoru Jonuzu Mujeviću odobrilo stambeni kredit od 80.000 eura, sa obavezom da vrati svega 20 odsto, odnosno 16.000 eura.

- Na osnovu toga, ovo državno preduzeće je svog izvršnog direktora častilo 64.000 eura. Njegov predhodnik Osman Nurković, takođe je čašćen 2014. godine 75.000 eura koje vraća u iznosu od samo 15.000 i to u narednih 20 godina. Njegova rata za kredit je samo 62,50 eura. Članovi borda direktora, sebi, izvršnom direktoru, direktoru poslovne jedinice za autoput, za postignute dobre rezultate podijelili su po četiri dodatne prosječne plate ili po 2.830 eura neto plus minuli rad- navode Demokrate.

U komentaru zarada u “Monteputu”,oni ukazuju da je najveća količina troškova “vezana” za rukovodeća mjesta, pa je tako predsjedniku borda direktora Aleksandru Žuriću profesionalizovano radno mjesto, “a njegova startna plata iznosi 1.700 eura odnosno ukupni godišnji prihod po osnovu zarade u 2019. godini iznosi 23.192 eura “.

-U 2019. u tom preduzeću radio je 141 zaposleni, a ukupni troškovi po tom osnovu rastu na čak 2.835.700 eura, odnosno duplo više nego u odnosu na 2013. kada je bilo 76 zaposlenih, a troškovi su tada iznosili 1.302.771 eura. Zbog svega navedenog smatramo da su za proteklih 14 godina građani dovoljno dali te da je sada kucnuo čas da nadležni izađu u susret građanima, naročito onima koji svakodnevno prolaze naplatnu rampu ovog tunela - poručuju Demokrate.