news-details
Društvo

Treći dan suvog juga

Izvor: Radio Jadran

Već treći dan duva suvi jugo, sa po kojom kapi šporke kiše. Teško je za disanje, vjetar diže valove. Jugo izbacuje na obalu svašta, muravu, otpatke… Isto tako valovi odvlače plastiku, daske, polomljene predmete… U Igalu zato obala ne privlači.

Rijetko koje kupalište djeluje sređeno. Neki zakupci su postavili ležaljke, koje više djeluju kao simbolika početka sezone kupanja poslije popuštanja mjera NKT-a.

Južina ne prija mnogo nikome, posebno srčanim bolesnicima. Jugoistočni vjetar duva na udare do 45 čvorova. „Privezao“ je i dvadesetak ribarskih brodova u Herceg Novom.

-Dok se ne smiri vrijeme, nema nam što ići na parangale. Od juga ne možemo isploviti, mogli bismo, ali nema rašta, ne bismo ništa ulovili, iako je stađun za svu ribu- kažu nam ribari sa Škvera.

Dobili su bespovratnu pomoć Vlade svi koji se bave privrednim ribolovom, pa su hercegnovski ribari zadovoljni.

Jugo je, ipak, u laganom smiravanju. Okreće na sjeverostočni i istočni vjetar, levanat. Za vikend će biti pravo ljetnje vrijeme, sa temperaturom do 31 stepen.

Živnule su danas i kafane i restorani. Mnogi ugostitelji čašćavaju goste pićem – Možda i ručkom kao u Beču, mada za to nijesmo čuli.

*Fotografije: Radio Jadran