news-details
Sport

I zvanično bez šampiona u ovoj sezoni ABA lige

Skupština ABA lige održana danas putem video linka donijela je niz odluka koje će osigurati dalje unaprjeđenje takmičenja, a crnogorski timovi Budućnost Voli i Mornar  poslali su predprijave za Evrokup.

-Poslije analize svih mogućih opcija, Skupština ABA lige  odlučila je da se sezona 2019/20 završi bez imenovanja šampiona u svim takmičenjima i da se otkaže nastavak sezone 2019/20 u 1. ABA ligi, 2. ABA ligi i U19 ABA liga šampionatu-saopšteno je nakon sjednice.

 Istovremeno, Skupština ABA lige  je zaključila da je sada  ključno svu energiju usmjeriti ka organizaciji sezone 2020/21 koja će, s obzirom na specifičnost situacije, sa sobom nositi izuzetno velike izazove.

-Sa ciljem daljeg jačanja takmičenja, Skupština ABA lige  odlučila je da 1. ABA liga u sezoni 2020/21 bude proširena na 14 klubova. Pored 12 klubova iz sezone 2019/20 (Budućnost Voli, Cedevita Olimpija, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Koper Primorska, Krka, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Zadar), Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da za sezonu 2020/21 specijalne pozivnice dodijeli Borcu i Splitu.

 Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da 2. ABA liga u sezoni 2020/21 broji 12 klubova na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu. Svih šest zemlja pod okriljem takmičenja ABA lige j.t.d. (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska) imaće po dva predstavnika. U slučaju da se iz neke države ne prijave klubovi koji su to pravo stekli na osnovu rezultata, upražnjena mjesta biće popunjena sa specijalnim pozivnicama-dodaje se u saopštenju zdatog nakon sjednice Skupštine ABA lige.

 Crvena zvezda je zbog odluke o ponavljanju Evrolige učesnik ovog takmičenja i u novoj sezoni dok Partizan ima osigurano mjesto na osnovu rezultata u minuloj sezoni u Eurokupu. Predprijave za ovo takmičenje već su poslali Budućnost, Cedevita Olimpija i Mornar i očekuje se da će svi biti učesnici drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja.