news-details
Sport

Bilijar nije samo zabava, već i strast

Scene iz popularnog holivudskog hita “Boja novca” iz sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, u kojem je “glavni junak”, rame uz rame sa Polom Njumenom i Tomom Kruzom, bio bilijar, u više klubova širom Crne Gore svakog dana dočaravaju svojim umijećem desetine igrača svih generacija. Ovog vikenda, zahvaljujći II Memorijalnom turniru “Mirko Stojanović” koji organizuje barski “Infiniti”,, popularna “Potkovica” u barskoj mairni mjesto je njihovog samita.  

Nezaobilazani učesnik svih domaćih bilijar turnira je Miodrag Mijo Milović, najiskusniji aktivni igrač bilijar pula u Crnoj. Ovaj Nikšićanin iza sebe ima već 33 godine igranja bilijara, a osim prenosa iskustva na mlađe igrače, sada želi da doprinese ovom sportu i na organizacionom nivou.

-Sjećam se igračkih početaka kao sad da je bilo, počeo sam iz znatiželje da igram na stolovima „šesticama” u čuvenom restoranu "Arkade" u Nikšiću, bilo ih je onda osam, svidjelo mi se, tu sam zavolio bilijar, počeo sam aktivnije da igram, i kako tad, tako i dan-danas-priča  Milović.

Kako kaže, ljepota bilijara se ne može  sažeti  u jednu rečenicu, jednostavno ga je ”opčinio na prvi pogled”. Tu impresiju Milović želi da podijeli sa mladim igračima kojih je sve više, prvenstveno u Podgorici, Baru, Nikšiću i Bijelom Polju.

-Tu je taj adrenalin, takmičarski duh koji kipti u čovjeku, posebno kada igraš na nekom većem nivou, kao što je sad situacija u Crnoj Gori. Sportista sam u duši, ranije sam bio fudbaler, to su stvari koje su me privukle. Zbog svega toga, ali i zbog želje da naši izuzetno talentovani igrači izađu na evropska takmičenja, pokušavamo sada zajedno da napravimo neku novu priču.

Prije sedam-osam godina je bio stari Savez, nekako je to funkcionisalo, išlo se i na takmičenja, a onda je ubrzo nastalo totalno zatišje. Na moju veliku sreću, u posljednjih godinu dana otvoreni su novi klubovi, stižu mladi igrači, i što je najbitnije u svemu ovome, idemo stalno uvis. I ovaj klub “infiniti “ u Baru je na tom putu, potrudićemo se da ubrzo oformimo Savez i da izađemo u svijet-kaže Milović.

Predsjednik barskog bilijar kluba “Infiniti” Uroš Vukoslavčević odlučan je takođe da se ova priča uobliči što prije, a lični doprinos je dao stvaranjem “infrastrukture” u Baru, tako da dvadesetak igrača, veterana „duela“ u „Holideju“ i „Steli“, sada imaju sjajne uslove za razvoj, četiri stola „devetke“ doslovce „ispod čekiča“, proizvedene u poznatom njemačkom "Dinamiku".

-Trudimo se da kao nove snage damo sve od sebe da ovo oživi i da Savez stane na svoje noge kako bismo mogli legitimno da izađemo na evropske, pa i svjetske turnire-kaže Vukoslavčević.

Milović napominje da danas u Crnoj Gori igra oko 60 aktivnih takmičara, a sa zadovoljstvom ukazuje na talente Luke Mijajlovića, zatim Nikšićana Nikole Tadića i Srđana Vukajlovića, Enisa Mekića i Uroša Rmandića iz Bijelog Polja, Selmana Murića iz Bara...

-Želim da ovim momcima prenesem koliko mogu svog znanja. Nema ovdje trikova, prije svega treba talenat, odnosno dobra ruka, a treba poznavati i uglove, proračune. Najduža partija, kad sam igrao do devet dobijenih partija u jednom setu, trajala mi je sat i dvadeset minutra, a najkraća nekih 35 minuta. U principu, sama partija, zavisno od igrača, može biti završena i za dva i po do tri minuta-zaključio je Milović.

Crnogorski igrači bilijar pula nadmeću se u „bilijarskoj ABA ligi“, regionalnom takmičenju Balkan Tour koje je pokrenuo Bosanac Senad Pehlivanović, otac svjetskog omladinskog bilijar prvaka Sanjina Pehlivanovića. Igra se u šest kola, u svakoj ex YU republici, a završni masters okuplja 32 najbolja igrača.  U završnici na Mastersu ranije su bili Mijo Milović, Saša Korać, Luka Mijajlović, a sjajne rezultate su na turnirima imali Barani  Sajo Mehanović, Mersudin Bajramović i Vukoslavčević.